Vakantiefoto met palmbomen en bergen met blauwe lucht

Meer flow door minder denken

 

“Ik zat er zo lekker in, ik had geen besef van tijd”. Dat gevoel waarbij je als het ware één met het moment bent, volledig in de activiteit opgaat en jezelf vergeet. Je hoeft er niet bij na te denken, het gaat als vanzelf. Met een gevoel van totale controle, alsof je grip hebt en er niets verkeerd kan gaan. Kun jij je een ervaring terughalen waarbij je helemaal in de flow zat, alles als vanzelf ging? En hoe voelde dat? Misschien ervaar je dat gevoel alsof alles lichter is, moeiteloos gaat, tijd onbegrensd lijkt. Hoe zou het voor je zijn als je dit gevoel vaker zou ervaren?

Maar hoe kom je dan uit het denken en in de flow?
  1. Flow begint bij mindful aanwezig zijn. Niet vanuit het hoofd, het denken, maar vanuit met aandacht aanwezig zijn bij wat er op dit moment is. Het helpt hierbij om een korte oefening te doen om te landen, te aarden en bewust te voelen. Onze aandacht kan echt maar bij één ding tegelijkertijd zijn, dus door aandacht te focussen wordt je denken op een zijspoor gezet. Wel zal het brein regelmatig proberen om weer je aandacht trekken met allerlei gedachtes, in mindfulness kun je dit gewoon opmerken en weer loslaten.
  2. In flow zit activiteit, je doet iets. Je acties zijn in lijn met jouw binnenwereld, zonder dat het denken daaraan te pas komt. Hierin zit dus de koppeling tussen bewustzijn van jouw binnenwereld, wat jij nodig hebt of wenst en jouw handelen in de buitenwereld. Het is niet zweverig, en ook niet vreemd. Door (echt) aandacht te besteden aan jezelf, een laag dieper te kijken, kun je je acties beter afstemmen op je werkelijke behoeftes.
  3. Er bestaat geen falen. Als je iets doet vanuit je innerlijk weten is er nooit sprake van goed of fout. En als het dan niet tot een perfect resultaat leidt, heeft het je toch iets opgeleverd, een ervaring waaruit je iets meeneemt.
Meer verbinding maken met je gevoel en van daaruit leven

Het is sowieso behulpzaam om je voelen en doen meer in lijn te brengen door hier bewust aandacht aan te schenken. Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld door regelmatig te mediteren, te reflecteren of te journallen. Hier vind je een gratis oefening om je hierbij te begeleiden. Inzichten die je hieruit krijgt kun je bewust meenemen in de dingen die je doet.

Wil je hier echt mee aan de slag, dan kan ik hier op verschillende manieren bij helpen. In mindfulness werken we o.a. aan het vergroten van jouw bewustzijn, in coaching kan ik een methode inzetten die je door verschillende fases begeleidt. Je gaat hiermee van bewustzijn van jouw binnenwereld naar integreren in acties in jouw leven, zodat je meer gaat leven vanuit je intrinsieke waarden.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan gerust eens contact met me op!

P.s. Volg je me al via Facebook en Instagram, hier deel ik ook regelmatig tips en inspiratie.

 Privacy Verklaring    |   KvK 90866150 |   Aangesloten bij NOBCO   |    Photography by Spanjer

© Copyright 2023 Noordsekracht