Mindfulness bij kanker
Als je kanker hebt of hebt gehad krijg je naast het fysiek ziek zijn ook mentaal veel te verwerken. Zo kun je last hebben van angstige of sombere gedachtes of emoties, veel piekeren of slecht slapen. Gedachtes en emoties die je niet wilt voelen, maar er toch steeds zijn. Of angst en onzekerheid die de ene keer op de voorgrond en de andere keer op de achtergrond aanwezig zijn. Misschien herken je dit en zoek je een manier om hiermee om te gaan. Mindfulness kan je hierbij helpen, wanneer je bijvoorbeeld last hebt van:
- Angstige gedachten en gevoelens
- Sombere gedachten en gevoelens
- Angst voor terugkeer van kanker
- Piekeren
- Pijn
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
accepteren en jezelf toestaan
“Tijdens mijn herstel na kanker heeft mindfulness mij geleerd hoe ik de emoties die er nu eenmaal zijn kan accepteren, ik hoef er niet meer tegen te vechten. Ik luister veel beter naar mezelf en voel beter aan wat ik nodig heb. Ik hoef niet meer te vechten tegen ongewenste gedachten en gevoelens, al zijn ze er wel, en dat geeft rust. En ik geniet volop van de kleine dingen in het leven, dat maakt het zo waardevol!”
Jij kunt binnenkort ook meedoen aan mijn training ‘Mindfulness bij kanker’
Wat levert het je op
Met mindfulness leer je bewust je aandacht te richten, in het hier en nu erbij te kunnen blijven zonder oordelen. Je aandacht kun je trainen, door met een open mind te observeren wat er in je omgaat: in je lijf, in je gevoel en in je gedachten. Je aandacht steeds weer in het hier en nu te laten zijn maakt je steeds bewuster: het vermindert piekeren, je reageert minder automatisch. Je leert milder voor jezelf te zijn en keuzes te maken die goed voor jou zijn.
Je zult gedurende de training al merken dat je
- je bewuster wordt van je gedachtes, gevoelens en lichamelijke sensaties
- beter om kunt gaan met moeilijke situaties en emoties
- meer rust gaat ervaren en minder piekeren
- je eigen grenzen beter leert kennen en kunt aangeven
- met meer afstand naar situaties kunt kijken en meer grip ervaart
Het is zeker niet moeilijk of zweverig, je hebt geen voorkennis of ervaring nodig. Mindfulness vraagt dat je je durft open te stellen naar jezelf, oordelen loslaat en nieuwsgierig durft te verkennen wat er toch al is.
Hoe werkt het?
Deze training duurt 8 weken en volgt de wetenschappelijk bewezen effectieve methode voor Mindfulness Based Stress Reduction / Cognitieve Therapie (MBRS/MBCT). Ik begeleid je hierbij door het volledige programma, dat een heldere structuur en opbouw heeft en ruime variatie in oefeningen, theorie en interactie.
Het is belangrijk om thuis ook regelmatig te oefenen, gemiddeld zo’n drie kwartier per dag. Door oefenen veranker je de vaardigheid van mindfulness in je leven, zo zul jij het meeste effect ervaren. Immers: aandacht is als een spier, die wordt ook sterker naarmate je hem vaker traint. Het is niet moeilijk, maar wel een kwestie van doen én volhouden. Je ontvang de oefeningen middels audiobestanden, en een werkboek met aanvullende informatie en theorie, waarin je je eigen voortgang bijhoudt.
8 wekelijkse
bijeenkomsten
8 sessies van 2,5 uur waarin we iedere keer een thema centraal zetten. De opbouw is afwisselend met theorie, oefeningen en uitwisseling van ervaringen.
Thuis oefenen met Audiobestanden
Dagelijks oefen je thuis. Hiervoor ontvang je audiobestanden waartoe je levenslang toegang houdt.
Werkboek voor voortgang
Je ontvangt het werkboek met verdieping in theorie en achtergronden. Ook staan hierin opdrachten en houdt je je eigen voortgang bij.
Wat deelnemers zeggen
Mindfulness versterkt je mentale welzijn, het maakt je veerkrachtig en geeft houvast voor nu en in de toekomst. We richten ons met mindfulness op het versterken van onze aandacht en opmerkzaamheid: nieuwsgierig en zonder oordelen, en hoe je op een gezonde manier om kunt gaan met de mentale uitdagingen die bij kanker komen kijken.
Jouw investering en aanmelding
Voor de Mindfulness groepstraining werk ik dit jaar samen met Stichting Hamelhuys, Centrum voor leven met en na kanker in Groningen. Dankzij hun faciliteiten en financiële ondersteuning van de Emmaplein Founadation in Groningen maken we de training financieel zeer goed bereikbaar voor (ex-)patiënten, naasten en nabestaanden.
Uniek aanbod
Doordat we de handen ineen slaan kunnen we jou deze mindfulness training t.w.v. € 347 in 2024 in het voorjaar (mei-juni) en in het najaar (okt.-nov.) aanbieden tegen een eigen bijdrage van slechts € 100!
Ben je vrijwilliger? Dan kun je je hier aanmelden via Link050, je kunt dan deelnemen zonder eigen bijdrage (het aantal plekken via deze route is beperkt).
We starten op dinsdag 15 oktober (volgende bijeenkomsten zijn op 22 oktober, 5, 12, 19 en 26 november, 10 en 17 december). In deze groep is er plek voor maximaal 8 deelnemers, in een veilige en vertrouwde setting. Wacht daarom niet te lang met aanmelden als je wenst mee te doen.
Aanmelden voor deze specifieke groep kan rechtstreeks bij Stichting Hamelhuys per e-mail of telefonisch: info@hamelhuys.nl of 050-3646418.
Liever niet in een groep?
Samen bekijken we de mogelijkheden voor een individueel traject die passend is voor jou. Laat hiervoor een bericht achter via het formulier onderaan deze pagina en ik neem zsm contact met je op.
Praktische informatie:
- Voorjaarscursus: 8 x op dinsdagmiddagen vanaf 7 mei
- Najaarscursus: 8x op dinsdagmiddag vanaf 15 oktober
- Locatie: Stichting Hamelhuys, Johan de Wittstraat 15 in Groningen
In het programma wordt ook een optionele stiltedag aangeboden. Hierover volgt meer informatie tijdens de training.
Goed om te weten:
Omdat je met mindfulness werkt aan je mentale herstel wordt deze tijdsinvestering in veel gevallen door bedrijfsartsen gezien als ‘werken aan je herstel-tijd’, net als uren die je op re-integratiebasis werkt. Je kunt hiernaar informeren bij je bedrijfsarts of verzuimadviseur.
Eerst even contact?
Wil je weten of mindfulness in jouw situatie passend is, of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met me op via onderstaand formulier of telefonisch via 06-11592945.
Privacy Verklaring | KvK 90866150 | Aangesloten bij NOBCO | Photography by Spanjer
© Copyright 2023 Noordsekracht