Vakantiefoto met palmbomen en bergen met blauwe lucht

Kun je de ontspanning van de vakantie wel vasthouden

Spoileralert: Ja dat kan. Het gaat alleen (nog) niet vanzelf…

Wat hebben we weer genoten van de zomervakantie! Om mij heen zijn de meeste mensen ook weer opgeladen terug gekomen, ik zie gebruinde lijven en ontspannen en lachende gezichten. De zomervakantie is toch een moment in het jaar waar we vaak lang naar uitkijken. En dan moeten we in de laatste weken voor die vakantie vaak nog van alles: bergen werk die nog afgerond moeten worden, sportdagen op school waar begeleiding nodig is, eindejaarsopvoeringen en krijg ik persoonlijk vaak de neiging om het hele huis nog op te ruimen (alsof er iemand is die daarop let wanneer we weg zijn). Taken die normaal gesproken verspreid over langere tijd gedaan worden lijken dan ineens allemaal te roepen. En als je dan eindelijk op vakantie gaat ben je misschien nog wel vermoeider dan een paar weken daarvoor.  Maar he, eindelijk tijd voor ontspanning, je hoeft niets en je mag alles. Een periode waarin de verplichtingen ver weg zijn en je vooral doet waar je op dat moment behoefte aan hebt. Na een week merk je al dat je beter gaat slapen, die gespannen plek in je lichaam een stuk lichter voelt. Na twee weken voelt alles een stuk gemakkelijker te gaan, gezinsleden heben lol en iedereen zit er relaxt bij. Kon het maar altijd zo gezellig zijn! En dan komt toch ook weer dat moment in zicht, het einde van de vakantie en tijd om terug te keren naar het normale leven. Terug naar huis, werk en school, zorg en alles wat daarbij komt kijken, met het voornemen om de ontspannen modus deze keer echt vast te houden.

Eenmaal thuis beland je echter snel weer in je oude patroon

Sneller dan je met je ogen kunt knipperen worden je dagen weer gevuld, komen de verplichtingen weer om de hoek kijken. Terug op het werk lijkt na enkele dagen de vakantie alweer gauw langer geleden dan dagen op de kalender feitelijk zeggen. En ook irritaties liggen alweer op de loer, waarom gaat het toch altijd zo, waarom verandert er nou nooit iets….en voordat je er erg in hebt beland je weer in het oude vertrouwde cirkeltje, de ratrace. De lasten nemen weer toe, en de ontspanning lijkt als sneeuw voor de zon vertrokken, en die schouder speelt ook alweer op. En zo gaat het helaas maar al te vaak.  Onbewust stappen we weer in onze oude patronen, en zorgen onze automatische gedachtes voor spanning. Je wilt het echt anders doen, goed voor jezelf zorgen, maar hoe dan?

Bewust stilstaan in drukkere tijden

Juist deze periode waarin je je energiebalans met rust hebt hersteld is zeer waardevol, een krachtige periode om door te zetten, maar dat vergt wel iets anders van jou zelf. Door je aandacht en focus te trainen versterk je je bewustzijn, kun je luisteren naar je gevoel en met iets meer afstand te kijken naar je eigen automatische reacties. Want die worden in het normale leven continu getriggerd. Oefenen met het vergroten van je aandacht helpt om je balans te houden. Zo hielp het mij van de week na terugkomst van mijn vakantie om niet direct in een werk overdrive te schieten, want bij mij hangen veel to do’s met elkaar samen en van het één komt het ander. Omdat ik weet dat ik de neiging heb om dan te lang door te gaan, terwijl het niet meer ontspannen of productief is, gebruik ik een mindfulness oefening om me weer bewust in het hier en nu te brengen. Door op de rem te stappen en te voelen waar ik werkelijk behoefte aan heb stop ik mijn eigen patroon en kies ik bewust voor iets anders, iets wat me in dit geval beweging, frisse lucht en een ontspannen gevoel gaf. Mindful in het hier en nu zijn geeft je de ruimte om anders te denken, te voelen en te doen.

Nieuwsgierig om hiermee aan de slag te gaan? Ik help je graag. Volg je me al via Facebook en Instagram, hier deel ik ook regelmatig tips en inspiratie.

P.s. hier staat een gratis oefening voor je klaar die je helpt om op ieder gewenst moment direct uit de ratrace te stappen.

 

 Privacy Verklaring    |   KvK 90866150 |   Aangesloten bij NOBCO   |    Photography by Spanjer

© Copyright 2023 Noordsekracht